Verksamhet, Medicwave (publ)

Självlärande molntjänst hjälpmedel i kampen mot cancer
 
Genom att studera proteinerna i exempelvis vårt blod hoppas forskare kunna hitta spår av cancer i ett mycket tidigare stadium. För svenska MedicWave är förhoppningen att ta en framträdande position på den marknaden genom att kombinera mjukvara för proteinanalys med molnlösningar och artificiell intelligens. Nu genomför man också en nyemission för att kunna ta produkten till marknaden.
 
Halmstadsbaserade MedicWave har funnits sedan 2005 och är specialiserade på mjukvara för analys av biologisk data från masspektrometri-instrument, en teknik fick nobelpriset 2002. Kärnan i bolagets verksamhet är idag mjukvaran MedicWave Spectrolyzer som används för att att analysera proteiner. Proteomik, som det också kallas, är en snabbt växande marknad som enligt analysföretaget MarketsandMarkets kommer vara värd över 20 miljarder dollar 2018.
 
Billigare och mer användbart med molnet


Utmaningen som funnits kring proteinanlysen har dock varit de enorma datamängder som måste analyseras. Detta har inneburit att användaren behövt investera i väldigt kraftfulla datorer för att genomföra analysen. Dessutom har licenserna för mjukvarorna varit dyra, med en prislapp från 300 – 500 000  kronor och t.o.m. upp emot miljonen.
 
För att få en konkurrensmässig fördel bestämde sig MedicWave därför för att göra saker lite annorlunda inför kommersialiseringen av sin produkt. Mjukvaran hade redan fått bra respons från användare men genom att erbjuda den som en molntjänst skulle kunderna dessutom slippa investera i kraftfulla datorer. Utöver det skulle mjukvaran också säljas genom ett abonnemang, där kunden betalar efter hur mycket de använder tjänsten.
 
Nyemission innan notering
Arbetet med att flytta mjukvaran till molnet påbörjades med en nyemission förra året. Emissionen blev dock inte fulltecknad vilket gjort flytten gått något långsammare än planerat. Enligt Karl Hillgård är man dock nöjda med utvecklingen som bolaget haft under det året som gått sedan emissionen. Bland annat har ekonomin i bolaget stärkts markant samtidigt som man ändå kommit långt med molnflytten och kunnat påbörja nästa steg i produktutvecklingen.
 
Med denna starka utveckling i ryggen och en kommersialisering av produkten inom räckhåll genomför MedicWave nu en nyemission för att få in det kapital som krävs för att slutföra molnflytten  och ta bolaget till en börsintroduktion i slutet av året. För Karl Hillgård innebär det här en spännande period då alla de konkurrensmässiga fördelarna av beslutet att flytta till molnet slutligen kommer betala av sig.

Adress
Vallgatan 21
302 42 Halmstad
Likviddag
Enligt avräkningsnota
Period
2016-06-01 - 2016-06-20
Avstämningsdag
Lista
Onoterad
Värdering
26.7 Mkr
Emissionsbelopp
2.7 Mkr
Fondkommissionär
Eminova
Teckningskurs
1 kr
Minsta antal att teckna
1000
Typ av underliggande
Aktier
Max. antal emitterade i emissionen
0
Hemsida:
www.medicwave.com